Home Kulinarika Pita

Pita

written by petra March 16, 2017

Pie makes everybody happy

Sestavine za testo (navedene sestavine so polovične glede na recept iz knjige ter ustrezajo za eno pito v okroglem pekaču) :

  • 250g moke
  • 125g masla
  • 1 žlica soli
  • 1 rumenjak (ker ne moremo razpoloviti rumenjaka, bo morda potrebno dodati kakšen gram moke)
  • 1 dl mrzle vode

Sestavine za primer nadeva :

  • 100g  sveže špinače
  • 100g jajčevca
  • 100g pršuta
  • 100g nadrobljene fete
  • 3 jajca
  • 2,5 dl smetane (uporabljam smetano za kuhanje)
  • sol
  • pinjole

Najprej pripravim testo, ker mora počivati vsaj pol ure. Moko zmešam s koščki masla, soljo ter dodam rumenjak in postopoma na koncu še vodo. Pri pitah je pomembno, da vse sestavine samo spravimo skupaj in na hitro zamesimo. Ko ga oblikujem, ga zavijem v prozorno folijo in dam v hladilnik za vsaj pol ure.

Nato testo razvaljam, ga prenesem v pekač in ga prepikam z vilico. Odvečno testo, ki visi čez pekač, odrežem. Potem ga dam še enkrat za pol ure v hladilnik s pekačem vred. Če se nam mudi lahko testo damo za 10 minut v zamrzovalnik.

20170316_120127-01

Ko vzamem iz hladilnika, ga obložim s peki papirjem, na katerega položim fižol.

Tako je testo pripravljeno za “slepo peko” :).

Testo pečem 15 minut na 170 stopinj, potem odstranim papir s fižolom ter pečem še 5 minut. In tako dobim predpečeno slano testo.

20170316_121044-01

Med tem, ko se testo peče, pripravim nadev.

  • Špinačo poparim z vrelo vodo in pustim minuto ali dve, da uplahne. Potem jo odcedim, poplaknem s hladno vodo, z rokami iztisnem tekočimo in na drobno nasekljam.
  • Jajčevec narežem na male kocke ter ga popražim  na olju, solim in začinim z origanom
  • Pršut natrgam na koščke
  • Feto z vilico na rahlo zdrobim
  • Jajca ubijem in jih zmešam s smetano za kuhanje

Na koncu vse  sestavine zmešam in vlijem v predpečeno slano testo. Če imamo pinjole, jih na koncu potresemo po nadevu.

20170316_121606-01

20170316_122159-01

Predpečeno testo obložimo z nadevom in  ga pečemo pri 180 stopinjah pol ure.

20170316_122953-01

Končni izdelek … odlična pita. Lahko jo jemo hladno ali toplo. Meni je dobra tudi še naslednji dan.

20170316_130345-01

Krožnik 😀

20170316_183628-01

You may also like