Home Izleti Dan boja proti okupatorju

Dan boja proti okupatorju

written by petra April 27, 2017

“Čez poljane požgane, tja do bele Ljubljane, naša vojska prodre kot vihar. Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade? Na Slovenskem smo mi gospodar!”

Da ne bomo ta deževen, kulturni dan, izkoristili le za obisk Ikee čez mejo, se sprehodimo še po Kranju in si ogledamo kipe, ki so postavljeni v spomnim na narodno osvobodilno borbo.

Najprej se ustavimo na Slovenskem trgu, nasproti kranjske gimnazije. Kipi so delo kiparja Lojzeta Dolinarja. Predstavljali naj bi stavko, začetek vstaje, boj in revolucijo.

Odločiva se, da narediva krog okoli Kranja navkljub dežju.

Preden se odpravimo domov, zavijemo še proti kranjskemu stadionu, kjer stoji spomenik v NOB padlim športnikom in telovadcem. Tudi ta kip je delo kiparja Lojzeta Dolinarja.

Po dolgem sprehodu je bil naš kuža popolnoma premočen 🙂 in čisto nič srečen …

Na poti v Ikeo se ustavimo še pri soteski Čepa ( Tscheppaschlucht ) , kjer bilo danes ogromno vode in je bil slap zelo poln. Poleti je vredno obiskati Čepo in se sprehoditi po tej čudoviti soteski.

Ta hiša stoji v Podljubelju in me vedno navduši. V vseh letnih časih je čarobna.

Še malo postanka pred nakupovanjem.

Na našo srečo so sedaj tudi v avstrijski Ikei dovoljeni psi in Ela gre lahko z nama nakupovati. Kar je sploh praktično poleti, ko je vedno eden od naju moral počakati z njo. Na srečo se v trgovini zelo lepo obnaša in lahko v miru vse pogledava.

In gremo domov 🙂

 

You may also like

Leave a Comment